Jedne z lepszych żeberek jakie do tej pory mi wyszły. Po prostu mam już dość żeberek w miodzie które są pyszne ale raz trafiłam taki miód który się tak mocno skarmelizował, że by jak w czarnej mazi.
Dlatego zaczęłam kombinować i zrobiłam marynatę z miodem i ketchupem. Posmarowałam żeberka jednego dnia, po to żeby następnego po prostu po pracy włożyć je do piekarnika. Przepis sprawdziłam kilkukrotnie i dzisiaj wędruje tutaj na blogu. Chciałabym napisać, że lepszego nie znajdziecie. Ta marynata to świetne odkrycie i nie tylko ja korzystałam z tego przepisu.






Przy tak niewielkim nakładzie pracy otrzymujecie genialne danie. Świetnie smakują też odgrzane następnego dnia.
Żeberka pokroić, blaszkę lub naczynie nasmarować olejem i ułożyć żeberka. Miód, ketchup i przyprawy wymieszać razem. Posmarować żeberka marynatą. Przykryć folią alu i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Żeberka przykryte folią alu wstawić do piekarnika i piec 160’C 1h10min po tym czasie folię ściągnąć ustawić na 200’C i piec jeszcze 20min. Przed podaniem żeberka oblać marynatą z blaszki. Żeberka w ketchupie
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy