OBIADY

Żeberka w ketchupie

27/07/2022

Jedne z lepszych żeberek jakie do tej pory mi wyszły. Po prostu mam już dość żeberek w miodzie które są pyszne ale raz trafiłam taki miód który się tak mocno skarmelizował, że by jak w czarnej mazi.

Dlatego zaczęłam kombinować i zrobiłam marynatę z miodem i ketchupem. Posmarowałam żeberka jednego dnia, po to żeby następnego po prostu po pracy włożyć je do piekarnika. Przepis sprawdziłam kilkukrotnie i dzisiaj wędruje tutaj na blogu. Chciałabym napisać, że lepszego nie znajdziecie. Ta marynata to świetne odkrycie i nie tylko ja korzystałam z tego przepisu.

Przy tak niewielkim nakładzie pracy otrzymujecie genialne danie. Świetnie smakują też odgrzane następnego dnia.

Żeberka w ketchupie

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 4-5
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • 1 kg żeberek,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka patyki wędzonej lub słodkiej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju,

Wykonanie

1

Żeberka pokroić, blaszkę lub naczynie nasmarować olejem i ułożyć żeberka.

2

Miód, ketchup i przyprawy wymieszać razem.

3

Posmarować żeberka marynatą.

4

Przykryć folią alu i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

5

Żeberka przykryte folią alu wstawić do piekarnika i piec 160’C 1h10min po tym czasie folię ściągnąć ustawić na 200’C i piec jeszcze 20min.

6

Przed podaniem żeberka oblać marynatą z blaszki.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz