SŁODKOŚCI

Wilgotne ciasto z kruszonką i truskawkami

05/08/2021

To nie jest typowe ciasto drożdżowe – wygląda tylko jak drożdżówka. Zrobiłam je przypadkiem, bo miałam maślankę w lodówce. Wtedy zaczęłam kombinować i przypadkiem zrobiłam ciasto które o tej pory powtórzyłam już wiele razy. To ciasto jest o tyle fajne, że w kombinacji z zsiadłym mlekiem, jogurtem greckim czy naturalnym też wychodzi.

Wilgotne ciasto z kruszonką i truskawkami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 150g cukru,
  • 50ml oleju,
  • 200g jogurtu naturalnego\greckiego,
  • 350g mąki,
  • 2g sody,
  • 200-300g truskawek,
  • Kruszonka:
  • 50g cukru,
  • 50g masła,
  • 100g mąki,

Wykonanie

Ciasto:

1

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej oraz jogurt - wszystko mieszamy i dodajemy mąkę oraz sodę.

2

Ciasto wykładamy na blaszkę (moja ma 32x22cm).

3

Na górę układamy owoce.

Kruszonka;

4

Z mąki, masła oraz cukru ucieramy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy 180’C 40min lub do suchego patyczka.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz