Zupa cebulowa to doskonały pomysł na chłodne zimowe dni. Francuski przepis który chociaż raz warto wypróbować. Dodatek białego wina sprawia, że jej smak jest wyjątkowy. Ugotowana na domowym bulionie jest najlepsza. Z reguły używam bulionu z kilku mięs ale tym razem użyłam drobiowego. W każdej wersji jest pyszna i wyjątkowa. Każdy da sobie radę aby przygotować tą zupę. Przepis jest bardzo łatwy.
















Cebulę obrać i pokroić w pióra. Zeszklić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Dodać jedną łyżeczkę soli. Wszystko wymieszać i dodać wino. Gotować aż wino wyparuje. Dodać tymianek i liście laurowe. Gotować na małym ogniu ok. 30min. Doprawić w razie potrzeby. Przełożyć do żaroodpornych miseczek. Na górze ułożyć po dwa kawałki bagietki oraz ser. Zapiec wysoko ustawione w piekarniku do rozpuszczenia sera. 200'C ok. 10min Można użyć suszonego tymianku 1 łyżeczkę.Zupa cebulowa
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy