OBIADY

Zupa cebulowa

17/01/2023

Zupa cebulowa to doskonały pomysł na chłodne zimowe dni. Francuski przepis który chociaż raz warto wypróbować. Dodatek białego wina sprawia, że jej smak jest wyjątkowy. Ugotowana na domowym bulionie jest najlepsza. Z reguły używam bulionu z kilku mięs ale tym razem użyłam drobiowego. W każdej wersji jest pyszna i wyjątkowa. Każdy da sobie radę aby przygotować tą zupę. Przepis jest bardzo łatwy.

Zupa cebulowa

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 500g cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 45ml oliwy (3 łyżki),
  • 125ml białego wytrawnego wina (0,5 szklanki),
  • 500ml bulionu,
  • 3 liście laurowe,
  • tymianek,
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 40-50g startego sera,
  • bagietka,

Wykonanie

1

Cebulę obrać i pokroić w pióra.

2

Zeszklić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem.

3

Dodać jedną łyżeczkę soli.

4

Wszystko wymieszać i dodać wino.

5

Gotować aż wino wyparuje.

6

Dodać tymianek i liście laurowe.

7

Gotować na małym ogniu ok. 30min.

8

Doprawić w razie potrzeby.

9

Przełożyć do żaroodpornych miseczek.

10

Na górze ułożyć po dwa kawałki bagietki oraz ser.

11

Zapiec wysoko ustawione w piekarniku do rozpuszczenia sera.

12

200'C ok. 10min

Moja rada

Można użyć suszonego tymianku 1 łyżeczkę.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz