PRZETWORY

Ketchup z patisona

27/07/2021

To jest przepis z mojego archiwum. Normalnie zrobiłabym go z cukini jak wszyscy ale zaczynając przygodę z ogródkiem kupiłam nasiona patisona. Pięknie urosły i musiałam coś z nimi zrobić. Robiłam nadziewane, dodawałam do leczo, rozdawałam – wszystko było super. Jednak miałam ich za dużo, a były tylko 2-3 rośliny. Zrobiłam zatem ketchup i to był strzał w 10! Takie podsmażane patisony niesamowicie pachną. w tym przepisie można zmienić patisony na cukinię i zrobić ketchup z cukini 😉

Ten ketchup jest też świetny również jako sos do makarony, ryżu, pulpetów czy na spód do pizzy. Ostrzegam to jest takie pyszne, ze wyjadałam przed zawekowaniem.

A to część moich zbiorów

Ketchup z patisona

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 30
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • 1,5kg patisonów,
  • 1kg pomidorów,
  • 1 papryka,
  • 3 czerwone cebule,
  • 2 koncentraty pomidorowe (2x200g),
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,

Wykonanie

1

W dużym garnku podsmażyć patisony, a pod koniec dodać cebulkę żeby się zeszkliła. Następnie dodajemy resztę warzyw.

2

Warzywa dusimy do miękkości. U mnie to było ok. 1h.

3

Następnie blendujemy na gładką masę, dorzucamy koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem.

4

Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15-20min.

Moja rada

Wychodzi 30 małych słoiczków - jak od koncentratu.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz