To jest przepis z mojego archiwum. Normalnie zrobiłabym go z cukini jak wszyscy ale zaczynając przygodę z ogródkiem kupiłam nasiona patisona. Pięknie urosły i musiałam coś z nimi zrobić. Robiłam nadziewane, dodawałam do leczo, rozdawałam – wszystko było super. Jednak miałam ich za dużo, a były tylko 2-3 rośliny. Zrobiłam zatem ketchup i to był strzał w 10! Takie podsmażane patisony niesamowicie pachną. w tym przepisie można zmienić patisony na cukinię i zrobić ketchup z cukini 😉
Ten ketchup jest też świetny również jako sos do makarony, ryżu, pulpetów czy na spód do pizzy. Ostrzegam to jest takie pyszne, ze wyjadałam przed zawekowaniem.
W dużym garnku podsmażyć patisony, a pod koniec dodać cebulkę żeby się zeszkliła. Następnie dodajemy resztę warzyw. Warzywa dusimy do miękkości. U mnie to było ok. 1h. Następnie blendujemy na gładką masę, dorzucamy koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15-20min. Wychodzi 30 małych słoiczków - jak od koncentratu.
Ketchup z patisona
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
02/01/2023 -
02/01/2023 -
12/07/2022
Brak komentarzy