Uwielbiam takie tartaletki zwłaszcza z świeżymi owocami chociaż z dżemem też są super. Owoce sezonowe sprawdzają się najlepiej. Ja po prostu zebrałam maliny i musiałam je jakoś wykorzystać. Kiedyś już robiłam takie same tartaletki tylko wtedy użyłam galaretkę z mrożonymi malinami. Żeby tak zrobić potrzeba 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 500ml wody, dorzucamy 300-400g mrożonych malin – galaretka zaczyna tężeć i wykładamy 🙂








Ciasto: Masło kroimy drobno i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aż powstanie kulka. Wypełniamy foremki i pieczemy 200’C 15min. Mi wyszło 8 szt i piekłam na dwa razy, bo mam tylko 4 foremki. Studzimy na kratce. Krem: Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem aż powstanie gesty krem. Napełniamy tartaletki. Na górę wykładamy owoce lub dżem. Najlepiej schłodzić. Pierwszego dnia ciasto jest kruche, a drugiego fajnie przechodzi kremem.
Zamiast mąki koksowej można użyć migdałową lub po prostu pszenną.Tartaletki z owocami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy