OBIADY

Krem czosnkowo paprykowy

26/11/2020

Można mówić wszystko ale jeśli szukamy zupy która dobrze smakuje i wygląda to nie ma nic lepszego niż zupa krem. Ja zazwyczaj „jem” też oczami. Lubię jak na talerzu ładnie wygląda, bo smakować zawsze musi. Dlatego zazwyczaj robię zupy krem, które są też bardziej syte niż takie tradycyjne zupy.

Kombinowałam już z różnymi warzywami i nigdy te smaki jeszcze mnie nie zawiodły. Zawsze są super, smakują i dodatków można podać do woli co sprawia, że talerz naprawdę dobrze wygląda. Jakiś czas temu spróbowałam upiec warzywa zamiast ugotować i teraz praktykuję to nieustannie jak tylko mam w planach zupę.

A co z bulionem? Gotuję jeden wielki gar raz na jakiś czas, porcjuję po pół litra w woreczki strunowe. Potem mam z pozoru wymagający krem dużo, dużo szybciej. Wyjściem awaryjnym może być bulion zrobiony z kostki jednak warto pamiętać żeby była dobrej jakości.

Krem czosnkowo paprykowy

bazyliowe.pl Porcje: 4-6

Składniki

  • 2 papryki,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 cebula,
  • zioła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 0,5 litra bulionu,
  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • Dodatkowo:
  • 200g szynki dojrzewającej,
  • 2 jajka,

Wykonanie

1

Warzywa oraz zioła skropić oliwą i upiec 180’C 45min.

2

Po tym czasie z papryki wyciągamy gniazdka nasienne, a czosnek sam łatwo oddziela się od skórki.

3

Wszystkie warzywa, bulion i chleb blendujemy z bulionem i przyprawami. Smakujemy czy dobre i jeśli trzeba doprawiamy.

4

Zostawiłam po kilka plastrów szynki do dekoracji, resztę wkroiłam do zupy.

5

Na górę dodatkowo usmażyłam jajka na dużym ogniu dosyć szybko są gotowe.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz