SŁODKOŚCI

Leśny mech

17/11/2021

Kilka razy robiłam już leśny mech ale powiem, że z mrożonego szpinaku wychodził mi zakalec. doszłam do wniosku, że to chyba przez wodę której po rozmrożeniu jest multum. Pisanie w przepisach, że możesz użyć świeżego lub mrożonego akurat w przypadku szpinaku totalnie nie ma sensu. Moim niezawodnym przepisem na ciasto bez ubijania jest red velvet cake. Wykorzystałam już przepis bez barwnika jako bazę do wielu przepisów. Pomyślałam, że i w tym przypadku się uda. Często sprawdzone przepisy wykorzystuję w różnych wersjach. Nie ma co kombinować kiedy jesteśmy czegoś pewni. całe ciasto zrobiłam w blenderze i sama byłam pod wrażeniem jak wyszło. Początkowo chciałam przekroić na pół ale urosło tak wysokie, że wyszły aż trzy blaty.

Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.

Leśny mech

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 250ml oleju,
  • 200g świeżego szpinaku,
  • 200g cukru,
  • 400g mąki,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • Krem:
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 500g mascarpone,
  • 50g cukru,
  • Dodatkowo:
  • owoc granatu lub borówki.

Wykonanie

1

Dodatkowo owoc granatu lub borówki.

2

Jogurt, jajka, olej i szpinak wrzucić do blendera i zmiksować, dodać resztę składników i wymieszać.

3

Piec 175’C 50-60min do suchego patyczka. Średnica formy 26cm

4

Ciasto wystudzić i pokroić na 3 blaty.

5

Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem (wszystko razem) na gładki krem.

6

Krem podzielić na 2 części.

7

Na pierwszy blat wyłożyć polowe kremu, przykryć drugim blatem wyłożyć resztę kremu, trzeci blat pokruszyć na górę i ozdobić owocami.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz