Kilka razy robiłam już leśny mech ale powiem, że z mrożonego szpinaku wychodził mi zakalec. doszłam do wniosku, że to chyba przez wodę której po rozmrożeniu jest multum. Pisanie w przepisach, że możesz użyć świeżego lub mrożonego akurat w przypadku szpinaku totalnie nie ma sensu. Moim niezawodnym przepisem na ciasto bez ubijania jest red velvet cake. Wykorzystałam już przepis bez barwnika jako bazę do wielu przepisów. Pomyślałam, że i w tym przypadku się uda. Często sprawdzone przepisy wykorzystuję w różnych wersjach. Nie ma co kombinować kiedy jesteśmy czegoś pewni. całe ciasto zrobiłam w blenderze i sama byłam pod wrażeniem jak wyszło. Początkowo chciałam przekroić na pół ale urosło tak wysokie, że wyszły aż trzy blaty.
Dodatkowo owoc granatu lub borówki. Jogurt, jajka, olej i szpinak wrzucić do blendera i zmiksować, dodać resztę składników i wymieszać. Piec 175’C 50-60min do suchego patyczka. Średnica formy 26cm Ciasto wystudzić i pokroić na 3 blaty. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem (wszystko razem) na gładki krem. Krem podzielić na 2 części. Na pierwszy blat wyłożyć polowe kremu, przykryć drugim blatem wyłożyć resztę kremu, trzeci blat pokruszyć na górę i ozdobić owocami.Leśny mech
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy