SŁODKOŚCI

Leśny mech

17/11/2021

Kilka razy robiłam już leśny mech ale powiem, że z mrożonego szpinaku wychodził mi zakalec. doszłam do wniosku, że to chyba przez wodę której po rozmrożeniu jest multum. Pisanie w przepisach, że możesz użyć świeżego lub mrożonego akurat w przypadku szpinaku totalnie nie ma sensu. Moim niezawodnym przepisem na ciasto bez ubijania jest red velvet cake. Wykorzystałam już przepis bez barwnika jako bazę do wielu przepisów. Pomyślałam, że i w tym przypadku się uda. Często sprawdzone przepisy wykorzystuję w różnych wersjach. Nie ma co kombinować kiedy jesteśmy czegoś pewni. całe ciasto zrobiłam w blenderze i sama byłam pod wrażeniem jak wyszło. Początkowo chciałam przekroić na pół ale urosło tak wysokie, że wyszły aż trzy blaty.

Leśny mech

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 250ml oleju,
  • 200g świeżego szpinaku,
  • 200g cukru,
  • 400g mąki,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • Krem:
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 500g mascarpone,
  • 50g cukru,
  • Dodatkowo:
  • owoc granatu lub borówki.

Wykonanie

1

Dodatkowo owoc granatu lub borówki.

2

Jogurt, jajka, olej i szpinak wrzucić do blendera i zmiksować, dodać resztę składników i wymieszać.

3

Piec 175’C 50-60min do suchego patyczka. Średnica formy 26cm

4

Ciasto wystudzić i pokroić na 3 blaty.

5

Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem (wszystko razem) na gładki krem.

6

Krem podzielić na 2 części.

7

Na pierwszy blat wyłożyć polowe kremu, przykryć drugim blatem wyłożyć resztę kremu, trzeci blat pokruszyć na górę i ozdobić owocami.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz