PRZETWORY

Ketchup z cukinii

03/08/2021

Co roku jest to samo od lipca do końca wakacji słoiki. Zastanawiam się jak w sierpniu można jechać na wakacje kiedy jest tyle pracy. zawsze mówię, że to już koniec ale potem wymyślam coś jeszcze. Miło wracać po pracy i mieć już gotowy jakiś pomysł na obiad. Ketchup z cukini chociaż jest pyszny nigdy nie jemy go jako ketchup. Używam go jako sos do pizzy, makaronu, ryżu, do kotletów, do zupy i wielu innych dań.

Ketchup z cukini

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 2h

Wychodzi 20 słoiczków 200ml

Składniki

  • 2kg cukinii
  • 1kg pomidorów
  • 1 papryka
  • 3 czerwone cebule
  • 2 koncentraty pomidorowe (2x200g)
  • pieprz lub chili,
  • sól,

Wykonanie

1

Warzywa dusimy do miękkości (ja swoją cebulkę zeszkliłam), ok. 1h.

2

Następnie blendujemy na gładką masę, dorzucamy koncentrat i doprawiamy solą (na początku 1 łyżeczka) i pieprzem albo chili ale z umiarem - smakujcie.

3

Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz