OBIADY

Pieczarki nadziewane

27/10/2021

Pieczarki nadziewane zrobiłam zupełnie przypadkiem. Po prostu będąc w warzywniaku trafiłam na duże pieczarki. Szkoda było mi żeby wylądowały pokrojone w garze z innymi warzywami. Na szybko wymyśliłam ten przepis. jedna rada która zawsze się sprawdza to kasza kuskus. Warto ją mieć w kuchni – bo zawsze szybko coś można wykombinować. Oprócz tego to też świetna alternatywa kiedy nie chce się obierać ziemniaków.

Pieczarki nadziewane

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2-3
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 8-10 dużych pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 150g fety,
  • 100g kaszy kuskus,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,

Wykonanie

1

Pieczarki myjemy i obieramy. Wyciągamy z nich nóżki. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulkę, czosnek oraz nóżki pieczarek - lekko solimy. Dodać kaszę oraz fetę i wymieszać. Dodać posiekaną papryczkę chili (jeśli lubisz pikantne dodajemy z pestkami) oraz wodę i wszystko mieszamy. Napełniamy pieczarki tak jak na ostatnim zdjęciu. Układamy w naczyniu żaroodpornym i na spod możemy dać tłuszcz lub niewielką (~50ml) ilość wody. Pieczemy 180’C 20-25min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz