Ktokolwiek piekł kiedyś paprykę na pewno zna ten nieziemski zapach. A jeśli w dodatku lubisz hummus to ten przepis jest godny wypróbowania. Bardzo lubię hummus ale najbardziej taki z dodatkami. Wcześniej robiłam hummus z buraczkami. Tym razem zrobiłam z pieczoną papryką. hummus można zrobić z ciecierzycy w puszce albo ugotować samemu. Zazwyczaj robię z ciecierzycy ugotowanej w domu. Jednak jak tylko skończę to opakowanie chyba przerzucę się na tą w puszce żeby bo jest dużo szybciej.
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/11/hu6-e1636546102119-1024x1020.jpg)
Paprykę i czosnek upiec w piekarniku 200’C 20-30min. Wystudzić. Odlać wodę z ciecierzycy. Do malaksera wrzucić wszystkie składniki plus sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko wymieszać, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Najlepiej robić to stopniowo do uzyskania idealnej konsystencji.Hummus z pieczoną papryką
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy