PASTY KANAPKOWE

Hummus z pieczoną papryką

10/11/2021

Ktokolwiek piekł kiedyś paprykę na pewno zna ten nieziemski zapach. A jeśli w dodatku lubisz hummus to ten przepis jest godny wypróbowania. Bardzo lubię hummus ale najbardziej taki z dodatkami. Wcześniej robiłam hummus z buraczkami. Tym razem zrobiłam z pieczoną papryką. hummus można zrobić z ciecierzycy w puszce albo ugotować samemu. Zazwyczaj robię z ciecierzycy ugotowanej w domu. Jednak jak tylko skończę to opakowanie chyba przerzucę się na tą w puszce żeby bo jest dużo szybciej.

Hummus z pieczoną papryką

bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tahini,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/4 cytryny,
  • woda,
  • szczypta soli,

Wykonanie

1

Paprykę i czosnek upiec w piekarniku 200’C 20-30min.

2

Wystudzić. Odlać wodę z ciecierzycy.

3

Do malaksera wrzucić wszystkie składniki plus sok wyciśnięty z cytryny.

4

Wszystko wymieszać, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.

5

Najlepiej robić to stopniowo do uzyskania idealnej konsystencji.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz