OBIADY

Zapiekanka ze szparagami

11/07/2024

Uwielbiam szparagi w każdej postaci. Jak jest sezon to dosłownie jemy je codziennie. Bardzo szybko i łatwo można je przygotować na śniadanie, obiad czy kolację. Teraz tak myślę wiele razy już coś z nich robiłam, a na blogu nie ma żadnego z moich top przepisów. Na insta coś tam więcej jest. Muszę to wszystko odszukać i nadrobić zaległości w przepisach.

Zapiekanka ze szparagami

obiady
bazyliowe.pl Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 1h

Wielkość mojego naczynia to 33x21cm

Składniki

  • 1kg ziemniaków,
  • 250g szparagów,
  • 250g szynki lub boczku,
  • 1 cebula,
  • 100g tartego sera,
  • Sos:
  • 2 jajka,
  • 100g śmietany 18%,
  • 10g mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 0,5 łyżeczki soli,

Wykonanie

1

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5cm) ugotować w osolonej wodzie 12min od zagotowania wody.

2

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

3

Następnie położyć pokrojoną w kostkę cebulę, szynkę i zalać sosem (wszystkie składniki wymieszać, czosnek pokroić w kostkę lub przecisnąć przez praskę).

4

Ułożyć szparagi i posypać serem.

5

Piec 35min w 200’C

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz