OBIADY

Zielone curry z krewetkami i cukinią

07/09/2022

Zielone curry zawsze wydawało mi się, e nie jest dla mnie. Na szczęście tylko wydawało. Kiedyś przy okazji obiadu nie miałam śmietanki miałam mleczko kokosowe. A, że przy okazji jakiegoś konkursu w paczce dostałam też green curry pomyślałam – spróbuję. Jakoś tak z tym mleczkiem kokosowym wydawało się być dobrym połączeniem. Od teraz pasta curry jest w naszej kuchni na stałe i najlepiej zgrywa się z krewetkami ale z kurczakiem myślę też może być bardzo dobra.

Wszystkie produkty na zdjęciach są przypadkowe – to nie jest reklama.

Zielone curry z krewetkami i cukinią

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2-3
Czas przygotowania: 30min

Składniki

  • 250g krewetek,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona cebula,
  • pół papryki,
  • pół limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka zielonego curry,
  • 200g makaronu ryżowego,
  • 250ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • pietruszka,
  • sól,

Wykonanie

1

Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

2

Na oleju podsmażamy krewetki dosłownie 1 minutę aż zmienią kolor. Przekładamy na talerzyk.

3

W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

4

Następnie na patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek lekko solimy.

5

Mieszamy i dodajemy pokrojoną w słupki paprykę.

6

Mieszamy i po minucie wrzucamy pokrojoną w słupki cukinię.

7

Smażymy wszystko jeszcze minutę, dorzucamy sok wyciśnięty z połowy limonki, curry, mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe.

8

Wszystko mieszamy, dodajemy krewetki i makaron.

9

Przed podaniem posypuję pietruszką.

10

Smacznego!

Moja rada

Mój makaron był z dodatkiem czarnego sezamu.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz