SŁODKOŚCI

Jagodzianki z kruszonką

11/07/2024

Jeśli jagodzianki to tylko takie pełne jagód. Robiłam je już rok temu i teraz odkopałam przepis – trochę to trwało. Takie klasyczne jagodzianki z lukrem też są spoko. Ale te są lepsze – takie jest moje zdanie. Najlepiej wypróbujcie oba przepisy i będziecie mieć swoje zdanie. Ja kocham jagodzianki ( i inne drożdżówki też) w połączeniu ze szklanką mleka.

A poniżej foto galeria jak napełnić i zakleić ciasto.

Jagodzianki z kruszonką

SŁODKOŚCI
bazyliowe.pl Porcje: 8
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • Ciasto:
  • 120ml mleka,
  • 50g cukru,
  • 1 jajko,
  • 10g drożdży,
  • 50g rozpuszczonego masła,
  • 350g mąki,
  • Nadzienie:
  • 500g jagód,
  • 40-50g cukru,
  • Kruszonka:
  • 50g cukru,
  • 50g zimnego masła,
  • 100g mąki,

Wykonanie

1

Wszystkie składniki ciasta przekładamy do misy miksera w kolejności jak jest napisane. Ugniatamy ciasto. To jest ciasto bez zaczynu - pięknie wyrasta.

2

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia to ważny krok zajmie to ok. 1h.

3

Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje po 80g wychodzi 8 jagodzianek.

4

Wałkujemy każdą porcje ciasta kolejno. Układamy na misce wsypujemy do każdej 60g jagód oraz 1 łyżeczkę cukru (5g). Zaklejamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Robimy tak z każdą jagodzianką.

6

Na końcu z podanych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy jagodzianki.

7

Pieczemy aż się zarumienią ok. 20min 180’C

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz