SŁODKOŚCI

Drożdżówki z truskawkami

28/07/2022

Drożdżówki to chyba najpyszniejszy wypiek do jedzenia zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i koniecznie musi być dużo kruszonki. Mało kiedy zostaje nam coś na dugi dzień. Teraz tak sobie myślę, że jesienią to będzie można zrobić z prażonym jabłkiem i cynamonem. Przepis którego tutaj użyłam mam od babci i z doświadczenia wiem, że lepszego nie ma. Drożdżowe z masłem to idealny wypiek. To samo ciasto możecie użyć do zrobienia zwykłej drożdżówki w formie ciasta – bo to pierwotnie był przepis na drożdżówkę właśnie 🙂

Drożdżówki z truskawkami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 9
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto:
  • 20g świeżych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 500g mąki pszennej typ 405,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 50g masła - roztopionego,
  • Nadzienie:
  • 400g truskawek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 budyń śmietanowy,
  • Kruszonka:
  • 50g zimnego masła,
  • 50g cukru,
  • 100g mąki,

Wykonanie

1

Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min.

2

Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło.

3

Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min.

4

Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 9.

5

Robimy kulki i rozpłaszczamy na blaszce robiąc wgłębienie na nadzienie.

6

Składniki nadzienia wystarczy razem wymieszać (truskawki kroiłam na ćwiartki) i można nadziewać.

7

Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2-3 łyżeczki nadzienia.

8

Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20min.

9

Po tym czasie zagniatam z podanych składników kruszonkę i posypuję drożdżówki.

10

Piekłam 180’C ok 15- 20min.

11

Zaraz po pieczeniu polukrowałam (2 śmietanki 12% na 5 łyżeczek cukru pudru - można użyć jogurt grecki).

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz