PRZETWORY

Jabłka z cynamonem w słoiku

11/08/2021

Robiąc jabłka w słoiku przygotowuję je od razu z cynamonem żeby były gotowe do ciasta. Zimą biorę słoik i gotowe. Podlinkuję tu w przyszłości jakieś ciasto z takimi jabłkami. Idealnie łączą się też z jogurtem naturalnym i racuszkami. Zamykam w słoiku wszystko co się da. Chociaż tych słoików akurat nie robię dużo. Takich jabłek w zupełności wystarczy Wam 6-8 słoików na cały rok. nie sądzę żebyście częściej piekli szarlotkę, bo jest taki wybór ciast, że nie samymi jabłkami żyje człowiek. Przetwory to duże ułatwienie teraz może i jest trochę pracy ale potem wystarczy sięgnąć do spiżarni.

Kulisy powstawania zdjęcia 😉

Jabłka z cynamonem w słoiku

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 6
Czas przygotowania: 2h

Miałam ok. 3kg jabłek proporcje są na 1kg. Używając 3kg wszystkie składniki należy pomnożyć x3.

Składniki

  • 1kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100ml wody,

Wykonanie

1

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazdka nasienne i kroimy jeszcze drobniej wrzucamy do garnka,

2

Wlewamy wodę i dusimy od czasu do czasu mieszając.

3

Całość trwa od 30-60min będziecie widzieć kiedy woda wyparuje, a z części jabłek zrobi się mus.

4

Na końcu dodajemy cynamon.

5

Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 30min od zagotowania wody w garnku.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz