PIECZYWO

Czosnkowy chlebek rwany

03/01/2023

Chlebek mieliśmy już kilka razy. Super sprawdza się tak do jedzenia ale też na piknik, grilla czy ognisko. Jest łatwy w wykonaniu efektowny i pyszny. My bardzo lubimy nawet tak zjeść do sałatki czy jako dodatek do zupy. Zwykłe drożdżowe ciasto posmarowane masłem z czosnkiem i pietruszką ot cała filozofia.

Czosnkowy chlebek rwany

Pieczywo
bazyliowe.pl Porcje: 10-12

Składniki

  • Ciasto:
  • 20g drożdży,
  • 280ml wody,
  • 50ml oleju,
  • 600g mąki,
  • 10g soli,
  • Masło czosnkowe:
  • 120g miękkiego masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • szczypta soli,

Wykonanie

1

Wszystkie składniki ciasta wymieszać w kolejności jakiej są podane.

2

Wyrobić kulkę ciasta.

3

Odstawić na 15 min.

4

Masło wymieszać z posiekaną pietruszką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą.

5

Rozwałkować ciasto - podsypać trochę mąką żeby się nie kleiło.

6

Posmarować masłem.

7

Pokroić na paski 5-7cm

8

Paski ciasta składać w harmonijkę i układać pionowo w wyłożonej papierem foremce.

9

Odstawić do wyrośnięcia na min. 1h

10

Piec 200'C 20-25min

Moja rada

Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym białkiem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz