Takie buraczki robiłam pierwszy raz rok temu. Wcale wtedy nie myślałam, ze przepis powtórzę. Po prostu dostałam buraczki i musiałam je jakoś wykorzystać. Zrobiłam wtedy 10 małych słoiczków. Zostały one zjedzone w błyskawicznym tempie. Dlatego w tym roku przyszedł czas na ponowne przygotowanie buraczków w plastrach. Takie buraczki są idealnym dodatkiem do sałatki, wytrawnej tarty lub po prostu jako dodatek do obiadu. Woda która z nich zostaje to super barwnik do naleśników, pankejków czy ciasteczek. Także do końca nic nie zostaje zmarnowane – no może oprócz ziarenek gorczycy.
Proporcje podane na 1kg buraków. Buraczki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki i wkładamy do słoiczków. Do słoiczka wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy - nie przesadzajcie, bo będzie gorzkie i nie uratujecie już tego. Pozostałe składniki zalewy mieszamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy słoiczki i pasteryzujemy 10-15min. Użyłam ok. 2kg buraków i wyszło 10 słoiczków 200ml.Buraczki w plastrach
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
02/01/2023 -
02/01/2023 -
12/07/2022
Brak komentarzy