Dostałam od mamy taki stary przepis na ciasto cytrynowe. Najpierw z niego powstał jabłecznik z galaretką. Tym razem zrobiłam wiśniowe i zamiast kremu śmietanowego postawiłam na budyniowy. jak już zauważyliście uwielbiam obsypać ciasto wiórkami kokosowymi to najlepszy i najszybszy sposób. Mam już pomysł na kolejną wersję. Powiedzmy oryginał ale z lekka modyfikacją. Zrobię jak tylko będzie okazja, a tych nie brakuje. Kawę pijemy codzienni i codziennie musimy mieć coś słodkiego.
Duża blacha 37x24cm Spód: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać stopniowo mąkę oraz proszek. Wyłożyć do natłuszczonej blaszki i piec 180’C ok. 20min aż się zarumieni. Warstwa wiśniowa; Z wiśni odlać sok. Do soku dodać wody tak żeby całość miała 750ml. Dodać tam kisiel i wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Ściągnąć z ognia i dodać wiśnie. Wymieszać i wyłożyć na wystudzony biszkopt. Krem budyniowy: Budyń przygotować z mlekiem wcześniej. Tak żeby był wystudzony. Najlepiej kiedy budyń i masło są w temperaturze pokojowej, bo inaczej krem może się zwarzyć. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas mieszać dodawać po jednej łyżce budyniu. Jak się połączy z masłem to kolejną i kolejną aż wszystko będzie połączone. Tak przygotowany krem wyłożyć na warstwę wiśniową. Wiórki kokosowe podsmażyć na suchej patelni od czasu do czasu mieszając. Jak będą nabierały koloru wyłączyć i przestudzić. Wysypać na krem budyniowy. Całość schłodzić w lodowce ok. 2h pychota😋
Budyń najlepiej przygotować na samym początku.Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy